Gratis spel COVID-19

“Een educatief COVID-19- spel voor jong en oud”

Download het spel gratis.

Speel het spel online in de klas en dit op een veilige manier!

Het COVID-19 spel is in de eerste plaats ontworpen om kinderen en jongeren te informeren over de preventiemaatregelen en het belang hiervan deze te respecteren.

Het spel laat de spelers ondervinden hoe het voelt om als kwetsbare persoon in aanraking te komen met het coronavirus of om alledaagse dingen te doen met een beperking. Als je een persoonskaart trekt met een minder gunstige gezondheid of immuunsysteem, zoals bijvoorbeeld baby Pia, zal het spelverloop frustrerender ervaren worden. Kwetsbare mensen (+80 jaar, astmapatiënten, ….) moeten zich dubbel zo goed beschermen en isoleren van anderen. Het is voor hen zeer verontrustend als gezonde mensen de coronamaatregelen niet respecteren.

Informatie en maatregelen veranderen regelmatig. Het spel is zo ontworpen dat het aangepast kan worden aan de nieuwe maatregelen. Er is ruimte gelaten voor eigen inbreng en creativiteit.

Vanuit mijn achtergrond als leerkracht en opvoeder vind ik het belangrijk dat jongeren de weg vinden naar de juiste informatiekanalen. Zet je kinderen aan het heft in eigen handen te nemen, laat ze opzoekingen doen, nieuwe COVID-19 tekeningen maken of nieuwe systemen bedenken om veilig naar de supermarkt te gaan, …. Je kan de moeilijkheidsgraad en spelduur zelf bepalen zodat heel het gezin erbij betrokken wordt.

Wil je opdrachten delen die je zelf bedacht hebt, foto’s posten terwijl je het spel in elkaar aan het steken bent? Dit kan op de facebookpagina: Spel Covid 19

Veel spelplezier en respecteer de huidige beschermingsmaatregelen, ook tijdens het spel!

 

Zit je na het spel nog met vragen?

Informeer je op de officiële informatie-website, www.info-coronavirus.be

Check wat je leest op sociale media steeds op deze officiële websites. Voor extra vragen kan je bellen naar het gratis nummer 0800 14689.

De bedenker van het spel kan je een mailtje sturen of bellen met vragen, suggesties, correcties en/of feedback.  E-mail spelcovid19@gmail.com of gsm-nummer 0032(0)485 41 61 52

 

Wil je een printversie van het spel?

Dat kan! Download het spel op A4 formaat zodat je dit makkelijk thuis kan printen.

Download gratis kleurenversie A4 formaat

 

Heb je geen printer in huis of zijn de kleuren van je printer op?

Geen paniek! Hier kan je ook een zwart-wit versie downloaden.

Download gratis zwart-wit versie A4

 

Wat kan je nog met het spel? 

Leerstof op een speelse manier thuis herhalen met je kind(eren) en het hele gezin.

Hoe doe je dit?

Print of teken het gratis COVID-19 spel en verwerk de leerstof van je kinderen in het spel. Hiervoor zijn er lege opdrachten- en vragenkaarten voorzien.

Hoe betrek je je kind(eren)?

Laat je kind(eren) het spel zelf visueel ontwerpen of klaarmaken. Is dit niet te moeilijk of gevaarlijk? Neen, natuurlijk kunnen zij dit! Je kan er eventueel bij blijven als zij aan het knippen zijn.

EDUCATIEVE TIP: het proces is belangrijker dan het eindresultaat. Het is niet erg als een rond instructiebolletje plots vierkant is geworden of je het spelbord opnieuw moet printen of overtekenen omdat de ene kant van het spelbord ondersteboven aan de andere kant geplakt is

De verschillende stappen …

1_ Print het spel of teken het zelf over op een groot blad papier.
2_ Je kan de prints verstevigen door op karton of dik papier te plakken met papierlijm.
3_ Daarna kan je het lamineren of plastificeren zodat het minder snel kapot gaat en je het spel kan ontsmetten.
4_ Knip of snij alles voorzichtig uit. Dit is goede oefening voor de ontwikkeling van de fijne motoriek.
5_ Bedenk zelf opdrachten en vragen op maat van je eigen gezin, de leerstof die je gezien hebt, steek er een grapje in, …
6_ Speel het spel en pas de beschermingsmaatregelen toe. Ook tijdens het spel.

 

Informatiekanalen

– http://www.info-coronavirus.be

http://www.corona.vlaanderen.be

– http://www.ketnet.be (Karrewiet)

– http://www.vrt.be/vrtnws

spel COVID-19 spelbord A2 Elsbeth Neyens Spelbord COVID-19

Dikke merci aan taaladviseur Iez Thiry, NT2-leerkracht, Gerrit De Bousser, proefprint expert  en juf Sonja Janssens voor het digitaliseren van het spel!

 

Een tweede online versie van het spel voor in de klas! 

Ja dit kan! Speel het spel online zodat leerlingen op hun plaats kunnen blijven zitten. Juf Sonja Janssens, 6de leerjaar De Putse Knipoog in Kapellen, heeft het spel gedigitaliseerd!

Lukt het niet om de link te openen? Geen probleem! Dit kan wel via een google-account. Heb je geen account? Maak er dan gratis één aan.

Speel nu ook het spel in de klas op een veilige manier! Gedigitaliseerd door juf Sonja Janssens, 6de leerjaar, De Putse Knipoog in Kapellen.